Tuesday 9 June 2009

Spomen kosturnica - Mackov Kamen




U borbama na Mačkovom kamenu, koje su na vrlo malom prostoru trajale od 7. do 25. septembra 1914. godine, na srpskoj i austrougarskoj strani angažovano je ukupno oko 55.000 vojnika. Značaj Mačkovog kamena uočile su, pravilno, obe strane, i obe strane su u borbama ispoljile maksimalnu upornost i požrtvovanje. To je dovelo do izuzetnog intenziteta borbi, čestih promena i prelaska položaja iz jednih ruku u druge...
Bila je to dugotrajna i iscrpljujuća bitka sa mnogo obostranih gubitaka, a završila se na kraju koncentričnim austrougarskim udarom na srpske snage, posebno na oslabljenu i u bojevima demoralisanu Prvu srpsku armiju generala Petra Bojovića.



U borbama vođenim na planini Jagodnji između 14. i 22. 09. 1914. između naše prve i Austougarske šeste armije zabeleženi su strahoviti gubici na obe ratujuće strane.
Na najuzvišenijem delu Mačkovog kamena, između 1924. i 1936. godine podignuta je spomen-kosturnica u koju su sahranjeni zemni ostaci postradalih ratnika na Mačkovom kamenu, Lipničkoj glavi i Košutjoj stopi. Kosturnica je sagrađena od poluobrađenih blokova kamena dacita, u obliku kapele sa zvonikom koji se završava kamenim krstom. Spomen je visok 800 centimetara. Kapela se zatvara metalnim vratima.



Na njenom istočnom zidu sa unutrašnje strane naslikana je Bogorodica sa Hristom u naručju, koju je fresko-tehnikom oslikao slikar Živorad Nastasijević. Spomenik je rađen po nacrtu i pod nadzorom Ministarstva građevina Kraljevine Jugoslavije, a radove je izveo arhitekta Momir Korunović, koji je besplatno uradio projekat. Prostor je ograđen, a na stubovima su upisani stihovi Vojislava Ilića Mlađeg.

No comments:

Post a Comment