Tuesday 9 June 2009

Planina Bobija


Planina Bobija

Lepote Bobije otkrivaju se samo pravim zaljubljenicima u prirodu. Divlji, a blagorodni, ovi predeli nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Boravak u kuci Tadica, koja se nalazi se na Tadica brdu, iznad kog se uzdiže vrh Branik na 800 metara nadmorske visine je prilika i za odmor, ali i avanturu koja se pamti.










Bobija je planina u Azbukovici, nalazi se između desne obale Drine, Sokolskih planina, Jablanika, Medvednika i kanjona Trešnjice. Bobija je udeljena od Ljubovije 30 kilometara, a od Bajine Bašte i Valjeva koji kilometar više. Najviši vrh nosi naziv Tornička Bobija i visok je oko 1300 metara. Bobiju krase četinarske i bukove šume, pašnjaci i proplanci.





Najveća sela su Savkovići (Donji i Gornji Savkovići) i Gornje Košlje u čijem sastavu se nalaze i brojni zaseoci. Stanovništvo se najviše bavi stočarstvom i voćarstvom. Seljaci proizvode kvalitetno mleko, sir i kajmak.












Od voćarstva zastupljena je šljiva i malina. Za stanovništvo u selima na padinama Bobije proizvodnja maline predstavlja glavni izvor prihoda. Stanovništvo u selima na Bobiji je tokom postojanja SFRJ dosta propatilo, jer je tokom Drugog svetskog rata ovo bio poznati četnički kraj.








Do Bobije je danas teško doći, jer ne postoji asfaltni put, a postojeći makadamski je u dosta lošem stanju, tako da su sva sela odsečena od svih saobraćajnih komunikacija. Na Bobiji se nalazi Crkva - brvnara i škola, koju je tokom rata 1943. godine podigao četnički vojvoda Dragoslav Račić.








Kako stići

Do vrha planine, Tornicke Bobije, vodi makadamski put iz pravca Ljubovije, do koje je dele 34 kilometra. Najbliži asfalt je na Pašnoj ravni, poznatom vašarištu na putu od Valjeva do Bajine Bašte, do koje valja preci desetak kilometara prašnjavog druma.




Planinari i dobri poznavaoci ovog kraja dolaze pešice iz pravca Debelog brda, a pešice se, iz suprotnog pravca i uzbrdo, može doci i iz pravca Rogacice, uz kanjon Trešnjice. Odakle god da dolazite, ceka vas mukotrpan put i prelep pogled na sve cetiri strane sveta.






No comments:

Post a Comment