Tuesday 9 June 2009

Kanjon reke Trešnjice - Beloglavi sup



Kanjon reke Trešnjice



Kanjon Gornje Tresnjice je vrlo divlji i lep, u njemu obitava beloglavi orao sup, koji jos jedino zivi u kanjonu reke Uvac. Tresnjica izvire u jugozapadnoj strani Povlena na visini od 1185 metara, uliva se u Drinu kod Gornje Tresnjice na visini od 180 metara. Dugacka je 23 kilometra, njen ukupni pad iznosi 1006 metara, ima vrlo velik kolebanja proticanja. Srednjim tokom protice kroz zivopisni kanjon dug blizu 6 km koji je usecen u 800-1000 metara visokoj povrsi .U kanjonu Tresnjica prima najvece leve pritoke Susicu i Tribucu.Tribuca je duga oko 7 km, izvire ispod Tornicke Bobije na visini od 1180 metara,tece prema jugu i svojim donjim tokom razdvaja visoravan Boskovac na zapadu od gornjokosljanske povrsi na istoku. Sama reka veoma je bogata ribom, posebno potocnom pastrmkom, a zbog svoje cistoce prirodno je mrestilište mladice.





Kanjon Reke Tresnjice
Video



Beloglavi sup je glavno obeležje kanjona Trešnjice. Beloglavi sup Gyps fulvus jedna je od vrsta ptica grabljivica koja pripada grupi (podfamiliji) lesinara Staroga sveta Aegypiinae i rodu supova Gyps kome pripada sedam vrsta.





Svi oni imaju slicnu gradju, izgled i ponasanje prilagodjeno nacinu zivota vezanom za ishranu uginulim krupnim i srednjim sisarima. Svi supovi su zbog svog nacina zivota, posebno ishrane, oduvek bili predmet raznih neobicnih verovanja, legendi i obozavanja kod raznih naroda i religija u oblastima koje nastanjuju.






No comments:

Post a Comment