Tuesday 9 June 2009

Etno Selo Vrhpolje - KUD Azbukovica - Etno Kompleks Ognjište - Eko Centra Caparić







Etno-selo Vrhpolje sa svojom okolinom, turistički je biser Azbukovice, koji otvorenog srca, lepotom i gostoprimstvom, domaćom kuhinjom, običajima i tradicijom starog srpskog sela cele godine očekuje goste. Do etno-sela se brzo stiže iz Beograda (190 km), Novog Sada (190 km), Bajine Bašte (40 km) i Užica (66 km) drinskom magistralom do Ljubovije.















Odlično mjesto za relaksaciju i uživanje u čarima reke Drine





























Etno selo Vrhpolje

Bogojavljenje

Plivanje za
časni krst













KUD Azbukovica





KUD "Azbukovica", osnovano 1975. godine. Na više stotina nastupa osvojilo je mnogo vrednih nagrada i priznanja. Danas ovo društvo broji 120 članova u tri ansambla i predstavlja bazu za okupljanje mladih ljudi koji na ovaj način čuvaju svoju tradiciju.



Prva godina osnivanja KUD-a









Nastup KUD-a "Azbukovica" iz Ljubovije na Folk-festu u Srebrenici, novembar 1989. godne.











Etno Kompleks Ognjište







U zapadnoj Srbiji, na 200km od Beograda i 200km od Novog Sada, na 6km od Ljubovije, ispod starog rimskog grada – brda Nemić, na 380 metara nadmorske visine, u zaseoku Bjele Vode, u okviru etno kompleksa „ Ognjište „ nalazi se Karađorđev konak, mesto za pravi odmor i opuštanje।







Objekat je sagrađen u starom srpskom stilu, a po projektu profesora Božidara Petrovića। Objekat je nov, i raspolaže sa tri dvokrevetne sobe prve kategorije, funkcionalnom kuhinjom sa trpezarijom, tremom – terasom sa 50 mesta, sa koga se pruža prelep pogled na reku Drinu i Republiku Srpsku.

Na izložbi koja je postavljena u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, od 4.aprila do 14. maja 2007. god. Karađorđev konak je proglašen za najlepši sagrađen objekat profesora Božidara Petrovića.

Preko puta etno – kompleksa nalazi se Manastir Svete Trojice, koji je domaćin Karađorđe sa svojom suprugom i šestoro dece, a uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva, Episkopa Šabačkog, gospodina Lavrentija izgradio na svom imanju i na groblju svojih roditelja, i kao ktitor, poklonio Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi। Sabor SPC je za ovo delo odlikovao Karađorđa ordenom Svetoga Save. Od Svetog Nikole 2005. god. manastir ima i svog Duhovnika, Jeromonaha Serafima. U Manastiru se služi Sveta Liturgija svaki dan, kao i jutarnje i večernje molitve. U Manastiru se nalazi pokrov sa moštiju Svete Petke, koji smo dobili na dar od Njegove Svetosti Patrijarha Rumunskog Danijela.

U podnožju kompleksa protiče reka Drina, tako da postoji mogućnost organizovanja sportskog ribolova i plovidbe lakim čamcima. Mogućnost obilaska čuvenog utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka - Šanca na Bauriću, koji se nalazi na pola sata šetnje od kompleksa. Postoji mogućnost bavljenja planinskim biciklizmom, šetnjom na svežem vazduhu, obilazak manastira Svetog Nikolaja u Soko Gradu, manastira Svete Trojice u Čitluku, izleta na planinu Bobiju, sakupljanja lekovitog bilja, sopstveno spremanje zimnice.

Dođite i uživajte u netaknutoj prirodi, čistom vazduhu, izvorskoj vodi i domaćoj kuhinji.







Eko Centra Caparić





Misija :

Naša misija je očuvanje i unapređenje životne sredine, podizanje nivo ekološke svesti , očuvanje kulturno-istorijskog prirodnog nasleđa Azbukovice i okoline, kao i kvaliteta i kulture življenja।



Ciljevi

  • promocija prirodnih lepota i bogatstva Azbukovice;
  • čuvanje i negovanje tih vrednosti podizanjem svesti u javnom, kulturnom, privrednom životu;
  • saradnja sa naučnim, vaspitno-obrazovnim, kulturnim institucijama, organizacijama i društvima radi podsticanja razvoja eko turizma na teritoriji Azbukovice;
  • unapređenje i podsticanje kvaliteta zaštite i očuvanja prirodne sredine;
  • animiranje i afirmacija lepih umetnosti,lokalnih umetnika i kreativaca u cilju promocije prirodnih lepota Azbukovice

O nama:

Ekološki centar Caparić je nastao 12।11.2010. godine. Cilj ECC-a jeste zalaganje za ekološki preporod sela i ukazivanje na mogućnosti razvoja seoskog turizma, kao i podizanje opšte ekološke svesti građana i unapređenje kvaliteta života sprovođenjem ekoloških akcija na uređenju životne sredine.

Sedište ECC-a se nalazi u selu Caparić, Opština Ljubovija. Upravni Odbor čine tri člana (direktor i dva zamenika). Svako ko želi da postane član ECC-a je dobrodošao.







|Ljubovija - Reka Drina |Rimski Most |Spomen kosturnica -Mackov Kamen |

|Etno Selo Vrhpolje - KUD Azbukovica |Kanjon reke Trešnjice - Beloglavi sup |

|Planina Bobija | Drinska Regata Ljubovija|Crkve i Manastiri |

| Gastro-fest - Džipijada - Lov i Ribolov|







No comments:

Post a Comment