Tuesday 9 June 2009

Gastro-fest - Džipijada - Lov i Ribolov





16.maja je u Ljuboviji održan "Gastro-fest". Ideja našeg sugrađanina Milorada Aćimovića, višeg hotelijera i ugostitelja po drugi put je doživela da se u Ljuboviji nađu najveća imena kuvarskih umeća iz Srbije i drugih država.







Organizator je bila Turistička organizacija Ljubovije ,udruženje ugostitelja iz Ljubovije.Pokrovitelj je bila SO Ljubovija. Prošle godine kod Motela a ove godine u glavnoj ljubovijskoj ulici Vojvode Mišića spremala su se najbolja jela i, naravno, gosti i građani Ljubovije su ih degustirali.







Rezultati u kulinarstvu su poznati a ovde donosimo samo deo atmosfere sa GASTRO FESTA u Ljuboviji. Priredba je postala tradicionalna i njen tvorac zaslužuje sve pohvale! Jedva čekamo sledeći maj i ponovo gastronomska umeća u našem gradu.













Džipijada





Prva vožnja trasom od 87 kilometra organizovana je kako bi se bolje upoznala Azbukovica, s idejom da bude odskočna daska za turistički razvoj živopisnog, ali nedovoljno poznatog kraja.



Džipovima preko brda... Ove godine će ih biti više



Prva azbukovačka džipijada održana je u subotu na inicijativu nekoliko ljubitelja Azbukovice i vlasnika terenskih vozila. Pod motom „Upoznaj Azbukovicu da bi više brinuo o njoj" učesnici džipijade uživali su u predivnim pejzažima, panoramskom pogledu na Bobiju, Medvednik, Sokolske i druge planine i Drinu. Azbukovica je u zapadnoj Srbiji, u srednjom toku Drine, obuhvata brdsko-planinsko područje mahom u opštini Ljubovija.









Naša Azbukovica je veoma lep kraj, a mnoga područja su za većinu običnih građana nepoznata. Doduše, putevi nam i nisu baš neki, ali i to se može iskoristiti na neki način. Mislim da ćemo sa boljim upoznavanjem svog kraja znati više da cenimo to što imamo i da ćemo svi sa više pažnje čuvati okolinu. Kao što imamo svakog vikenda rekreativnu plovidbu na Drini, gostima možemo ponuditi i obilazak Azbukovice džipovima i tu ostvariti i značajne prihode - kaže dr Dragan Petrović, jedan od organizatora prve azbukovačke džipijade.

Zanimljiva vožnja

Rekreativna vožnja planinama Azbukovice bila je veoma zanimljiva. Jedan od ispita bio je i lov rakova u reci Trešnjici, koja izvire kod Pašine Ravni. Svi su se iznenadili ovom idejom Engleza Kena Mantela, koji sa suprugom Tijom ima vikendicu i lep posed na Vinčinoj vodi, nekoliko kilometara dalje.

Deo učesnika džipijade... Uživali u vožnji i lepoti predela











Vi ne znate da su vaše rečice pune rakova i to je veliko bogatstvo i dokaz koliko su reke čiste. Ali, puno je i smeća koje svi bacaju na sve strane, što ne valja. Ovde ima puno rakova, a najbolje se love na slaninu, trče kao lude - odaje tajnu Ken, rođen u Londonu, koji dobro govori srpski. Naravno, svi rakovi su posle fotografisanja vraćeni u reku. Ken i Tiosava Mantel, poslednjih godina veći deo leta provode na svom imanju na Vinčinoj vodi, a ostali deo godine u Londonu. Ken je bio jedan od inicijatora pokretanja džipijade.

Upoznali nove krajeve

Upoznavanje Azbukovice džipovima bilo je dugo 87 kilometara. Od Ljubovije i Gornje Trešnjice do prelepih padina Zapolja, Vinčine vode i Kenovog brega, pa preko Pašine Ravni i Gornjih Košalja do krova Azbukovice, planine Bobije (1.272 metra.) Odmor pokraj Dobre vode, dobro raspoloženje koje su pravili trubači pored crkve brvnare koju je 1943. godine podigao major kraljevske vojske Dragoslav Račić i prelepi vidikovci - Dražin vidikovac i Opaljena stena. A zatim put do Ravne gore, Leovića, Malog i Velikog Baurića gde su istorijski ustanički šančevi koje je 1806. godine izgradio vojvoda Petar Nikolajević Moler, predivan pogled na Drinu sa Nemića i dolazak u Ljuboviju.

Ken Mantel, jedan od inicijatora džipijade

Područje oko Vinčine vode i Gornjih Košalja mi je bilo poznato i ranije, ali sada sam upoznao i deo Azbukovice oko Ljubovije - kaže Milojko Vujić koji je dobio pehar organizatora. Dobro se snalazio za volanom Kenovog „landrovera", iako je volan na desnoj strani.

Zadovoljni su bili i Milan Đurić i njegov sin Đorđe koji je bio najmlađi učesnik džipijade. Neki su na ovoj džipijadi po prvi put otkrili Azbulovicu u pravom svetlu, drugi su se podsetili nekih puteva kojima su prolazili davno pre 10-15, pa i više godina. Svima je ovo bila poruka da su lepote svuda oko nas i da treba češće da izađemo iz svojih kancelarija i kuća, da ih posetimo i boljom pažnjom sačuvamo od propadanja i zagađenja.













Lov i Ribolov







Osim pešačenjem i uživanjem u prirodnim lepotama, ovde se možete baviti i lovom i ribolovom.













Ribolovačko društvo OOSR „Drina“ osnovano je 1953. godine, a ono što bi moglo privući ljubitelje rečne faune jeste krkuša i potočna pastrmka, koje su zastupljene u manjim rekama, kao što su: Ljuboviđa, Orovička reka, Gračanička, Postenjska, Uzovnička i Velika Reka, dok se u Drini može naći štuka, mrena, mladica, som, a u većem broju skobalj, klen, bodorka i nosara.







Ilic Dragan-Albert sa mladicom

Mesto ulova : Reka Drina kod Ljubovije.

Dan i vreme : 11.januar.2002 oko 16.00 casova

Težina / dužina : 25 kg / 1,30 m

Mamac : silikonska ribica

Šampion za 2001. god - "Liga rekorda_Sportex".





Pajovic Dejan - Paja sa mladicom

Mesto ulova : Reka Drina (kod mosta) Ljubovija.

Dan i vreme : 7. avgust 2009 oko 4:30 casova

Težina / dužina : 12 kg 112 cm

Mamac : Vibler rucne izrade





Gligoric Milan-Mikac sa Mrenom

Mesto ulova : Reka Drina (Topolice) Ljubovija.

Dan i vreme : 28. avgust 2009 oko 17.00 casova

Težina / dužina : 2.4 kg 48 cm

Mamac : Trava





Bogdanovic Lazar-Lazo sa mladicom

Mesto ulova : Reka Drina (Beli kamen) kod Ljubovije.

Dan i vreme : 12.novembar.2008 oko 14.00 casova

Težina / dužina : 18 kg / 1,25 m

Mamac : varalica peš sunder







Gligoric Mirko sa mladicom

Mesto ulova : Reka Drina (topolice) Ljubovije.

Dan i vreme : 26.april.2006 oko 16.00 casova

Težina / dužina : 10.4 kg / 1,10 m

Mamac : Hleb



Gligoric Mirko sa mrenom

Mesto ulova : Reka Drina (topolice) Ljubovije.

Dan i vreme : 15.maj.2007 oko 13.00 casova

Težina / dužina : 4.2 kg / 63 cm

Mamac : Trava





Dragan Mališić



Gligoric Milan-Mikac sa Mrenom 4.8 kg

Mesto ulova : Reka Drina (Topolice) Ljubovija.



Gligoric Milan-Mikac sa Mrenama od 3.5kg i 4.8kg

Mesto ulova : Reka Drina (Topolice) Ljubovija.



Gligoric Milan-Mikac sa Mrenom 3.6 kg

Mesto ulova : Reka Drina (Topolice) Ljubovija.



Ostojić Mitar sa Mladicom od 18 kg

Mesto ulova : Reka Drina (Grabovica) Ljubovija.





Miloš Nedeljković sa Štukom

Mesto ulova : Reka Drina (Šljunkara) Ljubovija.




Petar Živanović











Tokom cele godine radi se na poribljavanju, organizuju se razne vrste takmičenja, kao i brojna druženja ribolovaca i ljubitelja vode.









Ljubitelje lova može zainteresovati činjenica da lovačko udruženje „Mileta Polić Bata“, koje je osnovano 1900. godine, raspolaže lovištem koje se pro-stire na oko 36 hiljada hektara, a najzastupljenija je srneća divljač, divlje svinje, zec i fazan.







Posetioci smeštaj mogu potražiti u motelu „Letnjikovac“, koji se nalazi tik uz Drinu, kao i u ovdašnjim domaćinstvima, jer je opština Ljubovija član Udruženja preduzetnika seoskog turizma.



Dejan Delić



U toku letnjeg perioda turistima su naročito atraktivne brojne kulturne manifestacije, prilikom kojih mogu po-setiti mnogobrojna izletišta, kao što su: Sokograd, planina Bobija, etno selo u Vrhpolju, Gornja Trešnjica, Rimski most, Mačkov kamen, a svoju dušu mogu „okrepiti“ u manastirima Svete Trojice u Čitluku i Podnemiću.



Miroslav Jevtić















Ljubovija - Lov i ribolov

OPŠTINSKA ORGANIZACIJA SPORTSKIH RIBOLOVACA DRINA

Adresa: Karađorđeva 4, Ljubovija

Telefon: 015/662-869 (fax), 064/800-9900







No comments:

Post a Comment